Petr Heneš: Závodní stravování není tam, kde jsem si ještě před třemi hodinami myslel, že je

15. května 2024

Během loňského podzimu se v jídelně FN Olomouc vystřídali známí olomoučtí šéfkuchaři – Roman Paulus, Přemek Forejt a Jaroslav Klár. Na podzimní úspěšnou akci jsme se rozhodli navázat i na jaře. Na jeden den se stal naším parťákem známý šéfkuchař Long Story Short a olomoucký rodák Petr Heneš.

  • Obrázek 1: Šefkuchař Long Story Short Petr Heneš s šéfkuchařkou FN Olomouc Simonou Grigárkovou (vlevo) a vedoucí Oddělení léčebné výživy Marií Kohutovou.

 

Pro zaměstnance největšího zdravotnického zařízení v Olomouckém kraji připravil společně s naším týmem hovězí z loupané plece na čtyřbarevném pepři a špecle s baby špenátem na másle. Zkušenosti čerpal Petr Heneš několik let, kdy cestoval po světě a ochutnával místní kuchyni, zkoumal tradice a know how, které nyní využívá ve svém podniku, který se rozrůstá vysokým tempem. „Když jsme s Long Story začínali, bylo nás dvanáct, teď je nás desetkrát víc,“ říká Petr Heneš.

Přípravy dvou tisíc obědů započaly už den předem, kdy bylo potřeba maso marinovat. „Já jsem překvapený z toho, jak vaření v takové velké jídelně probíhá, čekal jsem, že všechno bude nanormované a pojede se striktně podle pravidel. Normy se samozřejmě dodržují, ale je to obdobné jako v restauraci. To čumím,“ popisuje novou zkušenost ve velké jídelně Heneš.

Jeho předchůdci se obávali dochucování pokrmů, toho se ale potetovaný sympaťák nebojí „místo dvou gramů soli dám dvě kila,“ směje se. Zkušenost by doporučil dalším šéfkuchařům „Dnešní vaření hodnotím tak, že je to skvělý nápad a přínos. Pro obě strany. Pro vaše kuchaře je to příjemné zpestření a kontakt s vyšší gastronomií. Pro nás je to zase dokázání toho, že to funguje a funguje to skvěle. Závodní stavování není v mých očích tam, kde jsem si ještě před třemi hodinami myslel, že je,“ shrnuje svou zkušenost Heneš.

Tak kdo uvaří zdravotníkům příště? 

 

Chcete u nás taky pracovat? Mrkněte na volné pracovní pozice na webu kariera.fnol.cz