Mezinárodní den čokolády. Dávejte přednost pochoutkám s vysokým obsahem kakaa a nízkým obsahem cukru
13. září 2024Autorka: Michaela Mlčúchová, nutriční asistentka Oddělení léčebné výživy
Čokoláda patří mezi nejpopulárnější sladkosti na světě, je oblíbená jak u dětí, tak u dospělých. A dokonce je tak moc oblíbená, že si zasloužila svůj mezinárodní den, který připadá na 13. září. Většina lidí ji považuje za nezdravou, ale v případě kvalitní čokolády je opak pravdou.
Čokoláda není vynálezem moderní doby, ale má bohatou historii. Za původní pěstitele kakaovníku jsou považováni Olmékové, Mayové a Aztékové. Ti čokoládu konzumovali ve formě nápoje, který připravovali z fermentovaných, pražených a drcených kakaových bobů. Aztékové vnímali čokoládu také jako afrodiziakum a využívali kakaové boby při náboženských rituálech. Z čokolády se původně nedělaly jen nápoje, ale sloužila také jako platidlo.
V dnešní době ale najdeme na trhu převážně mléčné čokolády, čokoládové polevy a různé cukrovinky, které kromě nízkého obsahu kakaa obsahují obrovské množství cukru, palmového tuku a různých dochucovadel. Z původně vysoce kvalitní a výživné potraviny se tak stává nutričně chudá a nezdravá pochoutka, které se často připisuje vznik cukrovky a obezity. Pokud tedy hledáme čokoládu, která by nám kromě chuťového zážitku přinesla i něco pozitivního pro naše zdraví, je třeba se vyhýbat čokoládám, jako jsou například mléčná, bílá, nebo různé čokoládové pralinky či figurky, protože ty ve většině případů obsahují vysoké množství cukru, umělých sladidel, barviv a aromat.
Měli bychom naopak dávat přednost čokoládám s vysokým obsahem kakaa a nízkým obsahem cukru. Vysokoprocentní čokoláda je výborným zdrojem hořčíku, vápníku, železa, fosforu, mědi, manganu, zinku, draslíku, sodíku, selenu a dalších minerálů. Z vitamínů obsahuje především vitamín A, C, E a vitamíny skupiny B. Mimo jiné čokoláda obsahuje theobromin, který pozitivně ovlivňuje metabolismus centrálního nervového systému a snižuje krevní tlak, a flavonoidy, které pozitivně ovlivňují činnost srdce a cév, snižují riziko vzniku rakoviny, onemocnění kůže a bojují proti předčasnému stárnutí. Čokoláda obsahuje také vysoké množství antioxidantů, které bojují proti volným radikálům v těle a chrání tak organismus před tzv. oxidačním stresem. Čokoládu můžeme také označit jako přírodní antidepresivum. Konzumace čokolády totiž ovlivňuje funkci našeho mozku a dokáže zvýšit hladinu různých hormonů, například serotoninu a dopaminu, díky kterým pocítíme pocity potěšení, euforie a radosti.
Jak poznat kvalitní čokoládu? Čtěte složení. Nestačí se jen podívat na procento množství kakaa, ale podstatné jsou také ingredience. Kvalitní hořká čokoláda obsahuje kakaovou hmotu, kakaové máslo a malé množství třtinového nebo kokosového cukru (místo řepného). V případě oříškové nebo mléčné čokolády pak obsahuje také oříšky a sušené mléko. Pokud čokoláda obsahuje jiný tuk než kakaové máslo, například ztužený, palmový, mléčný či kokosový, měli bychom se této čokoládě raději vyhnout. Také není ideální, když čokoláda obsahuje další přísady, jako vanilin, sójový lecitin, sušená syrovátka, různá aromata, dochucovadla a „éčka“ všeho druhu.
Příklad složení nekvalitní čokolády:
Cukr, kakaová hmota*, pražené LÍSKOVÉ OŘECHY kousky 15 %, kakaové máslo*, sušené plnotučné MLÉKO, sušená SYROVÁTKA, MLÉČNÝ tuk, LÍSKOOŘÍŠKOVÁ pasta, emulgátor (lecitiny), přírodní aroma, ARAŠÍDY prášek.
Příklad složení kvalitní hořké čokolády:
kakaové boby*, třtinový cukr*, kakaové máslo*. Obsah kakaové sušiny nejméně: 75 %. * = BIO produkt
Příklad složení kvalitní mléčné čokolády:
kakaové boby, kakaové máslo, sušené mléko, kokosový cukr.