Projekt Na podzim vaří šéfové uzavřel v jídelně FN Olomouc Jaroslav Klár

16. listopadu 2023

Akce Na podzim vaří šéfové, díky níž mohli zaměstnanci FN Olomouc ochutnat menu připravené podle receptur renomovaných kuchařů z Olomouce, vyvrcholila v úterý 14. listopadu. Po Romanu Paulusovi a Přemkovi Forejtovi byl posledním hostem Provozu stravování Jaroslav Klár, který za svou bezmála třicetiletou kariéru otevřel několik vyhlášených restaurací včetně Lobster Family restaurant nebo Penzion U Hradu Šternberk a nyní rozdává gastrozážitky návštěvníkům olomouckého podniku Bistro Nro 66 v Šemberově ulici.

Milovník francouzské, japonské nebo italské kuchyně, který rád svou lásku k řemeslu předává mladším generacím kuchařů, pro zaměstnance nemocnice připravil dva pokrmy – variantu s masem a bezmasou. Konkrétně hovězí po burgundsku s bramborovou kaší a krémové dýňové risotto s karamelizovanými ořechy, zázvorem, pomerančem a parmezánem. Počet jídel opět překonal hranici tří tisíc a zastavil se na 3 100 obědech. „Ráno jsme si dali kafe a zákusek, rozdělili si úkoly a vrhli se na vaření,“ popisuje s úsměvem Klár. „Máte tu moc milý a usměvavý personál. Bylo to moc fajn a připadalo mi to jako bych byl normálně v práci kdekoliv jinde,“ popisuje atmosféru usměvavý kuchtík z dědiny, jak sám sebe Jaroslav Klár označuje. Jídlo také osobně vydával společně s ředitelem FN Olomouc Romanem Havlíkem, který návštěvy předních gastronomů v nemocnici inicioval a osobně dojednal.

Vařit po boku známých kuchařů, kteří vystupují v televizi byl pro naše kuchaře velký zážitek a příjemné zpestření každodenního stereotypu. Mnohdy to stálo i velkou dávku nervozity, která ale během několika málo minut opadla. „Kuchaři nás pozvali do svých provozů, takže jsme se s nimi před každým vařením u nás seznámili a ta spolupráce byla potom jednodušší a příjemnější. Řekli jsme si co od toho očekáváme a hned jsme si to i vyzkoušeli,“ popisuje šéfkuchařka nemocniční jídelny Simona Grigárková. „Během projektu se celý náš kolektiv semkl a tato zkušenost nás stmelila. Projekt pana ředitele hodnotím pozitivně a musím poděkovat celému týmu Provozu stravování. Byli úžasní,“ zakončuje šéfkuchařka.

___________________________

Provoz stravování druhý den obdržel i milé poděkování od zaměstnankyně Dětské kliniky Aleny Plockové:

Dobrý den, chtěla bych reagovat na včerejší oběd, připravovaný panem Klárem. Po dohodě s kolegyní jsme si rozdělily variantu 1 i variantu 2 - bezmasou. Za sebe musím řici, že oba obědy byly výborné, maso se zeleninou chutné, měkké, kaše krásně našlehaná, co vím, pochutnaly si všechny kolegyně. Já jsem měla objednané dýňové rizoto, zpočátku mi přišlo mírně plané, ale po dosolení bylo vynikající, třešničkou byly pražené ořechy nahoře. Takže díky panu Klárovi i všem našim kuchařům, kteří se na přípravě oběda podíleli. Ale to není všechno. Dnes jsem měla objednaný smažený květák a musím za oběd složit kuchařům poklonu, protože byl skvostný. Výborná polévka, velmi chutné a měkké brambory, květák krásně křupavý a okurkový salát velmi dobře ochucený. Naši kuchaři si v žádném případě neudělali ve srovnání se známými kapacitami ostudu, možná je dnešním „obyčejným“ obědem strčili do kapsy. Obyčejný dávám do uvozovek, protože obyčejný nebyl. Držím palce, aby všichni strávníci byli spokojeni jako dnes my na ambulanci DK, vím, že se ne vždy podaří, aby chutnalo všem / stejně jako se nezavděčíme všem při vaření doma.

Děkuji všem Alice Plocová